quarta-feira, 24 de agosto de 2011

El primer ganivet de fusta i amb mànec del món el va fabricar un neandertal a Capellades

L'equip d'Eudald Carbonell ha trobat l'artefacte, de 56.000 d'anys, a l'Abric Romaní, on van viure durant milers d'anys neandertals caçadors-recolectors

Reconstrucció de la peça
Jordi Mestre IPHES
Fa 56.000 anys, algun dels neandertals que vivien al jaciment de l'Abric Romaní, a Capellades, va ser el primer de tenir una genial i pràctica idea: fer un ganivet de fusta amb mànec. L'acaba de trobar l'equip de l'Eudald Carbonell, de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). És el registre arqueològic d'aquest tipus més antic del món. El mànec té forma ergonòmica i fa uns vuit centímetres. La fulla fa 15 centímetres i acaba en punta. Possiblement, la feien servir en tasques de recol·lecció o per mantenir el foc.

L'artefacte està parcialment carbonitzat, però s'ha conservat gràcies al travertí que caracteritza la construcció de l'estructura de l'Abric Romaní. Durant milers d'anys, hi vivien caçadors recol·lectors de neandertals. S'han trobat restes de cèrvids, calls i bòvids que possiblement formaven part de la seva dieta. Juntament amb aquests fòssils, s'han trobat altres eines de sílex i restes de fusta que utilitzaven com a combustible.

Els investigadors fa 30 anys que excaven en aquest jaciment. Se sap que els neandertals tenien una organització social complexa, però les eines que es van trobant aporten dades sobre la seva conducta i les seves activitats domèstiques.

Sem comentários: